Skip to the main content.
GRATIS AANMELDEN
GRATIS AANMELDEN

DOWNLOAD PRIJZEN

VRAAG EEN GESPREK AAN

3 minutes reading time

Betekent een cashloze cultuur het einde van fooien?

Harri Myllylä, CEO van Book Salon, schreef een artikel voor Salon Today dat op 4 augustus 2022 verscheen. Je kunt het artikel hier lezen of onderaan op de link naar Salon Today klikken.

De COVID-19 pandemie heeft wereldwijd schoonheidssalons en kapsalons hard getroffen. In een branche die gebaseerd is op fysieke persoonlijke interactie, betekende de crisis voor velen een lange periode van werkeloosheid toen dit laatste niet meer mogelijk was. Zonder klanten die elke dag door de deur kwamen, verloren ondernemers hun belangrijkste bron van inkomsten. Maar ze raakten ook een ander belangrijk deel van hun loon kwijt: fooien.

De fooiencultuur is van oudsher een kenmerk van de branche, een vorm van erkenning voor het geweldige werk dat door haar- en schoonheidsspecialisten wordt verricht.

De pandemie heeft geleid tot een snelle overstap van contant geld naar betaalkaarten als favoriete betaalmethode in een poging om onhygiënisch contant geld te vermijden. Salons maakten ook de overgang naar digitaal, maar oplossingen voor het geven van fooien waren wereldwijd beperkt, ondanks dat klanten deze mogelijkheid wel wilden.

De fooiencultuur varieert wereldwijd van land tot land – in Scandinavië wordt geen fooi verwacht en is het niet gebruikelijk om fooi te geven. In de Verenigde Staten en de meeste Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Ierland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk, is het geven van fooi daarentegen wel gebruikelijk en een manier voor zelfstandige ondernemers om een extraatje te verdienen als aanvulling op hun werkinkomen.

SLIMME DIGITALE BETALINGEN VERLAGEN DE DREMPEL VOOR HET GEVEN VAN FOOI

Omdat fooien al tientallen jaren in contanten worden gegeven, zijn klanten door de overschakeling op digitale betaalmiddelen minder geneigd om fooien te geven wanneer ze cashloos betalen. Het algemene gevoel is dat mensen denken dat contant fooi bij de juiste persoon terechtkomt, terwijl het bij digitale betalingen moeilijker is om hier zeker van te zijn.

In ander nieuws uit 2020 werd in het Verenigd Koninkrijk gemeld dat kappers naar schatting meer dan 81 miljoen pond aan fooien zouden kunnen mislopen als er niet voldoende rekening wordt gehouden met cashloze praktijken. Twee op de drie consumenten zouden geen fooi geven als ze geen contant geld konden gebruiken, wat neerkomt op een verlies van 81,27 miljoen pond voor kappers uitgaande van een standaardfooi van 10%.

Dus als klanten minder geneigd zijn fooi te geven als ze niet contant kunnen betalen, terwijl het gebruik van contant geld door de pandemie aanzienlijk is afgenomen, moeten kapsalons digitale betaalsystemen gebruiken die klanten aanmoedigen om fooi te geven: de drempel om fooi te geven moet worden verlaagd. Een systeem waarbij klanten bij het betalen uit fooi-opties kunnen kiezen, kan tegelijkertijd dienen als herinnering voor klanten dat ze fooi kunnen geven. De mogelijkheid om vooraf fooi te geven voor online betalingen is een andere manier om extra inkomsten te genereren voor het hardwerkende personeel.

DE OVERSTAP NAAR DIGITAAL BETALEN IS OP LANGE TERMIJN BETER VOOR FOOIEN

Het eerste – en misschien wel het meest basale – voordeel van de overstap naar digitaal betalen is dat het niet meer nodig is om elke week contant geld op de bank te storten, wat heel wat tijd en moeite bespaart. Over het algemeen wordt je boekhouding een stuk eenvoudiger. Fooien gaan rechtstreeks in de salonsoftware en worden direct verwerkt in het salaris van de stylisten voor de desbetreffende loonperiode. Er kunnen automatisch rapporten worden gegenereerd en ter verwerking naar de boekhouder worden gestuurd. De inkomsten kunnen direct tussen de werknemers van de salon worden verdeeld. Door gebruik te maken van digitale betalingen en een boekingsservice kun je bovendien met een paar muisklikken statistieken bijhouden over aantallen nieuwe klanten per maand, klantenbinding, bezoekfrequentie, gemiddelde kosten, productiviteit en nog veel meer.

Bovendien kan directe toegang tot wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse prestatiecijfers salons helpen bij het identificeren van specifieke onderdelen van hun bedrijf die onder of boven de gestelde doelen en doelstellingen presteren.

SAMENGEVAT

Door deze nieuwe technologie, naast andere technologieën, te omarmen, kunnen salons nu inspelen op deze veranderende trends en onze klanten een betere service bieden. Maar om dit tot een succes te maken moeten ondernemers en salons aandacht besteden aan twee dingen: 1) de drempel voor het innen van fooien verlagen: maak heel duidelijk dat men fooien kan geven via digitale betalingen en maak dit zo gemakkelijk mogelijk, en 2) houd er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om de fooien te scheiden van de bijbehorende verwerkingskosten, maar laat je hardwerkende personeel er niet voor opdraaien door een deel van de fooien in te houden om deze kosten te dekken.

DOWNLOAD OVERSTAPHANDLEIDING

Lees het artikel op Salon Today

Book Salon: alles wat een succesvolle zaak nodig heeft

Het internet doet het niet meer op je computer en je hebt geen toegang tot je klantgegevens. Je afsprakensysteem komt van een aanbieder, je...

Read More

3 eenvoudige manieren om je omzet te verhogen

HIER BIJ BOOK SALON IS ONS DOEL OM JOU EN JE BEDRIJF TE HELPEN SUCCESVOL TE WORDEN. DAAROM HEBBEN WIJ DIT ARTIKEL SAMENGESTELD OM JE TE HELPEN JE...
Read More